Dat geldt niet alleen voor een bekend Zweeds automerk maar ook voor de architectuur van  sommige bezoekerscentra bij Zweedse nationale parken (‘naturum’). Die is puur, geworteld in de genius loci, de ziel van de plek. Gisteravond hoorde ik het verhaal van Snöfällan, The Snow Trap, in Vietasjåkk midden in het ruige Lapland. Een verhaal zo inspirerend dat ik het hier graag wil delen.

Het klimaat is heel heftig daar in het hoge noorden. De sneeuw valt vroeg en smelt laat. De poolwind maakt er hopen van of blaast het juist weg. Rondom rotsen ontstaan verraderlijke geulen, snow traps. In wezen een eenvoudige ronde vorm in het witte landschap. Deze vorm is samen met de eigenschap van sneeuw, dat op luwe plekken alle mogelijke gaatjes vult, het concept van Snöfällan.

Het ronde bezoekerscentrum heeft een binnenplaats. In de winter sneeuwt deze ruimte al snel vol. In het voorjaar is de sneeuw, die buiten in verschillende lagen ligt opgestapeld, de grootste attractie van het gebouw. Achter het koude glas van de onverwarmde entree wanen de bezoekers zich in een sneeuwlaboratorium. De huid van het gebouw is gemaakt van gestapelde massieve grenen blokken. Tussen de blokken zitten grote openingen die de rondwervelende sneeuw opvangen. Hier wordt de sneeuw onderdeel van de gevel en verandert het gebouw langzamerhand in een sneeuwsculptuur.

De architecten van Wingårdh hebben de essentie van de extreme klimaatomstandigheden samen gebald in het ontwerp van Snöfällan net zoals de bewoners, de Sami, dat hebben gedaan in hun cultuur. Voor Snöfällan betekent dit dat het gebouw als een Samitent eenvoudig op te pakken en te verplaatsen is. Alle onderdelen zijn licht en demontabel. En meer nog dan een bezoekerscentrum is Snöfälla de nieuwe ontmoetingsplaats voor de rondtrekkende Sami, eerder bekend als de Lappen, geworden.  

Prachtig toch, zo’n gebouw. Uit de natuur en het landschap omhoog gekomen en omarmd door de bewoners!

Lezing ‘Built into Nature’ van Peter Hallén, Leuven 11 december 2013
Architect Snöfällan : Wingårdh Arkitektkontor AB

Posted
Authorrenee kwak
Categoriesinspiratie