gekko.jpg

1. Denk niet louter aan je eigen portemonee.

Natuurlijk moeten er economische dragers in een gebied zijn, maar winstmaximalisatie mag nooit het uitgangspunt zijn. We weten inmiddels waar dat toe leidt. Visie, draagvlak, identiteit, maatschappelijke betrokkenheid, samenwerking. Daar draait het om. En: verbied het woord efficient! Dat is de bijl aan de wortel van de creativiteit.

 

 

 

2. Eerst het groen, dán het grijs

Antwerpen_Park_SpoorNoord2.jpg

Lokatie - Lokatie - Lokatie. Je kunt nog zo’n prachtig gebouw neerzetten, als de omgeving niet deugt dan wordt het nooit wat. Een zorgvuldig ingerichte buitenruimte daarentegen, maakt een wereld van verschil. Met als lichtend voorbeeld de High Line in New York. De aanleg van het park heeft de probleembuurt the Meatdistrict getransformeerd naar een populaire plek en een must see. Dichter bij huis: park Spoor Noord in Antwerpen. Sinds deze ingreep hoort deze voormalige verloederde wijk tot de leukste woonomgevingen van Antwerpen. Huizen worden opgeknapt en stijgen in waarde, de criminaliteit is gedaald, overal duiken winkeltjes en horecagelegenheden op. 

 

3. Ga het café in

Cafe_Talks.jpg

Blijf niet achter je bureau zitten, ga er op uit. Ga lunchen of borrelen, vraag naar wensen van mensen. Luister. Verbind. Zet in beweging.

 

 

 

 

Touch-Art.jpg

4. Stop met ‘aanharken’ 

Stedenbouwkundige plannen worden en masse door de shredder gehaald. Het blijken statische documenten gebaseerd op een toekomst die niet meer gloort. Geen nood! Het niet weten wat de toekomst gaat brengen biedt veel voordelen. We kunnen dingen uitproberen, niemand weet immers het juiste antwoord. Experimenteer en leer. Onderneem, ontwikkel stap voor stap, kijk wat aanslaat en wat niet, wees flexibel. Dat hadden we van meet af aan moeten doen! 

 

 

Breaktherules.jpg


5. Break the rules!

Dit is er eentje voor gemeenten. Loop eens door het woud van regels en hou ze goed tegen het licht. Uit welke periode stammen die regels en welk doel dienden ze destijds? Is dat doel nog steeds actueel of inmiddels zwaar achterhaald? De meeste regels blijken ruim over de houdbaarheidsdatum. 

6. Wees niet té bescheiden

parkroyal hotel | singapore

parkroyal hotel | singapore

Hoezo brengt groen geen geld op? Er is een groeiende lijst van voorbeelden dat het tegendeel bewijst. In binnen- en buitenland. Er is wetenschappelijk bewijs. Groen rules! Wie het kan combineren met goed ondernemerschap heeft goud in handen.

 

 

Hergebruik.JPG

7. Doe de sloophamer in de ban

D’r is zoveel wat we kunnen hergebruiken en integreren in nieuwe plannen. Onder het mom van ‘we moeten vooruit’ is al veel te veel kwaliteit en historie gesloopt. Gebruik wat er al is en slok geen kostbare ruimte op. 

 

 

 

20THAMESHEATHERWICK1.jpg

8. Maak geschiedenis

Haal groen de stad binnen. Zorg voor een groene, aantrekkelijke en duurzame omgeving om te wonen en te werken. De stad die zorgt voor het beste leefklimaat is spekkoper! 

 

 

 

9. Ga uit van mensen, niet van stenen of auto’s

Zet de mens centraal, dat levert interessante plekken en steden op. Het boort creativiteit aan. En daarmee ook oplossingen voor problemen, zoals het verstenen van de binnensteden en de almacht van de auto. 

manhattan_pedestrian_zone_rtxo2p2_ah_54710.jpg

10. Ditch hypes

authentiek_kleineversie.jpg

‘Authenciteit’, ‘belevingswaarde’, stadslandbouw… Hype of toekomst? Kijk er kritisch en professioneel naar en blijf trouw aan de basiswaarden. Wat draagt het werkelijk bij aan de kwaliteit van leven en een meer duurzame stad…

Posted
Authorrenee kwak
Categoriesinspiratie